Papirnati novčanik

papirnati_novcanikPapirnati novčanik (engl. Paper wallet) je vrsta bitcoin novčanika koju je moguće isprintati na papir i pohraniti na sigurno. Papirnatni novčanik sastoji se od 2 zapisa: jednog za bitcoin adresu i drugog za pripadajući privatni ključ. Bitcoine pohranjene na papirnatom novčaniku moguće je ukrasti samo ako se fizički ukrade papir na kojem je papirnati novčanik isprintan, što ga čini iznimno sigurnim načinom pohrane bitcoina.

Sigurnost novčanika

Bitcoin novčanik je računalni program koji sadrži korisnikove bitcoin adrese i njihove pripadajuće privatne ključeve te informacije o broju bitcoina na tim adresama i svim transakcijama vezanim uz tu adresu. Novčanik je program koji se može nalaziti na laptopu, stolnom računalu, mobitelu ili na internetu (online novčanik).

Privatni ključevi koje novčanik sadrži omogućavaju korisniku da potroši bitcoine koji su vezani na te privatne ključeve. Stoga, ako korisnik izgubi mobitel na kojem je novčanik, ako mu se pokvari računalo na kojem ima novčanik ili ako sustav na kojem je bio njegov online novčanik prestane sa radom – korisnik gubi bitcoine koje je imao. Isto vrijedi, ako neki napadač ukrade mobitel ili provali u korisnikovo računalo ili online novčanik – privatni ključevi u tom novčaniku omogućavaju napadaču da bitcoine potroši.

Jedino rješenje ovog problema je držanje privatnih ključeva na mjestu gdje nisu dostupni napadačima. Sigurno pohranjeni komad papira (npr. u sefu) je jedno takvo mjesto. Glavni način krađe bitcoina sa računala je preko interneta, najčešće u obliku virusa koji na zaraženom računalu traži privatne ključeve. Online novčanici također su česta meta napada preko interneta. Papirnati novčanik nije povezan na internet i to je njegova glavna prednost – jedini način da ga se ukrade je fizički provaliti u mjesto gdje se papirnati novčanik nalazi.

papirnati_novcanik2Sastav

Papirnati novčanik sastoji se od bitcoin adrese i privatnog ključa. Bitcoin adresa je niz od 27-34 brojeva i slova, a privatni ključ je pak niz od 52 broja i slova, i to su svi podaci potrebni za korištenje papirnatog novčanika. Često se na paprinate novčanike, uz alfanumerički prikaz adrese i ključa dodaju i QR kodovi adrese i ključa, što olakšava korištenje papirnatog novčanika s mobilnim uređajima koji imaju kameru.

Izrada

papirnati_novcanik3Papirnati novčanik moguće je vrlo lako izraditi na za to specijaliziranim web stranicama. Najpopularnije od njih su:

Papirnati novčanik moguće je pri izradi zaštiti lozinkom. Ako napadač ukrade lozinkom zaštićeni papirnati novčanik, on ga neće moći koristiti s obzirom da ne poznaje lozinku, što dodaje još jedan sloj sigurnosti. Zaštita papirnatog novčanika lozinkom ima smisla samo ako se lozinka pohrani odvojeno od samog novčanika.

Papirnati novčanik najbolje je zaštiti lozinkom, te zatim isprintati u nekoliko komada i pohraniti na nekoliko različitih mjesta (kod prijatelja, rodbine), za slučaj da jednu od kopija izgubimo ili bude uništena u požaru ili poplavi.

Primanje i slanje bitcoina

Bitcoini se na papirnati novčanik primaju jednako kao i na bilo koji drugi novčanik – bitcoin transakcijom. U novčanik iz kojeg šaljemo bitcoine jednostavno utipkamo adresu papirnatog novčanika ili tu adresu učitamo koristeći QR kod papirnatnog novčanika.

Za slanje (trošenje) bitcoina sa papirnatog novčanika potrebno je privatni ključ učitati u “klasični” bitcoin novčanik na računalu, mobitelu ili online servisu. Najjednostavniji pristup je učitati privatni ključ sa papirnatog novčanika u bitcoin novčanik na mobilnom uređaju, na način da se QR kod privatnog ključa očita kamerom mobitela. Nešto kompliciraniji način je uvesti privatni ključ u bitcoin novčanik (koristeći “import private key” opciju) i zatim naprosto pretipkati privatni ključ znak po znak. Nakon što privatni ključ papirnatog novčanika uvezemo u klasični novčanik, taj klasični novčanik raspolaže svim bitcoinima koji su pohranjeni na papirnatnom novčaniku. Jednom uvezeni papirnati novčanik najbolje je isprazniti do kraja i više ne koristiti, obzirom da privatni ključ više nije pohranjen samo na papiru, već je uvezen u klasični novčanik i izložen je svim problemima koje klasični novčanik nosi sa sobom. Ako se pokaže potreba za ponovnim korištenjem papirnatog novčanika, najbolje je isprintati novi.