Novčanik

novi bolji novčanikNovčanik (engleski: wallet) je računalni program koji služi za slanje, primanje i skladištenje bitcoina. Novčanik sadrži korisnikove adrese i privatne ključeve, te prikazuje količinu bitcoina koje korisnik posjeduje, te sve transakcije koje je korisnik obavio. Bitcoine iz jednog novčanika u drugi prebacujemo bitcoin transakcijama. Novčanik je moguće instalirati na stolno računalo, mobitel ili tablet. Novčanici su također dostupni kao web aplikacije, kojima je moguće pristupiti sa svakog računala povezanog na internet. Posebni oblik novčanika su papirnati novčanici koji omogućavaju sigurnu pohranu bitcoina na duže vrijeme. Najpopularnije novčanike potražite na našoj listi novčanika.

Bitcoin novčanici funkcioniraju jako slično kao običan bankovni račun. Novčanik ima stanje, popis do sada obavljenih transakcija i mogućnost stvaranja nove transakcije.

Kao što pojedinac može imati više račune u više banaka, tako pojedinac može imati i više bitcoin novčanika. Primjerice, može imati jednog (ili više njih) na stolnom računalu, jednog na (ili više) na mobitelu, nekoliko na raznim web servisima, itd.

BTC-QT noviSvaki novčanik ima (barem jednu) adresu. Kao što bankovni račun može imati više podračuna, tako i novčanik može imati više adresa. Svaka adresa ima svoje zasebno stanje (0 ili više bitcoina), a ukupno stanje novčanika je zbroj stanja svih adresa koje pripadaju tom novčaniku. Primjerice, ako nekom novčaniku pripadaju adrese A (stanje: 1 BTC), B (1,3 BTC) i C (2,5 BTC), tada je stanje novčanika jednako 4,8 BTC. Adrese unutar istog novčanika su neovisne i moguće je slati bitcoine sa jedne adrese na drugu unutar istog novčanika.

myceliumBitcoin novčanike je potrebno pažljivo čuvati, jednako kao i prave novčanike. Ako izgubimo svoj pravi novčanik, izgubili smo i sav novac koji smo u njemu imali. Ako izgubimo bitcoin novčanik, izgubili smo i sve bitcoine koje smo u njemu imali. Bitcoin novčanik možemo izgubiti tako da nam netko ukrade uređaj na kojem se novčanik nalazi (računalo, mobitel, tablet), ili da se taj uređaj pokvari, pa više nemamo pristup novčaniku. Također, ako netko nepoznat pristupi našem bankovnom računu, ništa ga ne sprečava da naše novce pošalje sebi. Isto vrijedi i za bitcoine – ako nekome damo pristup svojem bitcoin novčaniku, ništa ga ne sprečava da naše bitcoine pošalje sebi.

Bitcoin novčanike čuvamo tako da redovito radimo backup novčanika, te da u novčanicima ne držimo velike količine bitcoina. Isto kao što u svom pravom novčaniku u svom džepu nećemo nositi cijelu ušteđevinu, tako i u bitcoin novčaniku na svom mobitelu nećemo nositi veće količine bitcoina. Siguran način pohrane veće količine bitcoina na duže vrijeme je korištenje papirnatog novčanika.