Čemu služi?

Bitcoin se najčešće upotrebljava u četiri svrhe:

  1. Kupovinu
  2. Slanje novca
  3. Ulaganje
  4. Spekulaciju

Kupovina

bitcoin-goods transferRobe i usluge plaćamo novcem – u Hrvatskoj u kunama, u EMU u eurima, a na internetu najčešće u eurima ili dolarima, a sve češće – u bitcoinima (ili općenito kriptovalutama).

Plaćanje bitcoinom je jednostavno, sigurno i brzo pa sve veći broj trgovaca prihvaća i ovu metodu plaćanja. Neki od primjera su: benzinske postaje Tifona, Bitcoinstore, BitcoinShop, BitRoad, i Something Geeky. Dakle, bitcoin se na mnogim mjestima na internetu može koristiti kao i svaka druga valuta, samo lakše i brže. Prihvaćenost bitcoina kao valute povećava se iz dana u dan.

U Hrvatskoj je također moguće plaćati bitcoinom na mjestima koja imaju uvedeni sustav koji to omogućuje. Listu mjesta možete pronaći na Coinmapu. Primjer usluge koja omogućava trgovcima primanje kriptovaluta je paycek.io.

Slanje novca

bitcoin transfer soloZa slanje novca na daljinu najčešće koristimo bankovne transfere, poštanske uplatnice, Western Union ili PayPal. Svaka od ovih metoda ima svojih prednosti ili mana, no svima im je zajedničko da:

  • traju neko vrijeme (od dana do tjedan dana)
  • koštaju

Slanje novca bitcoin mrežom je puno povoljnije. Želite li nekome poslati novac u primjerice, Sjedinjene američke države, potrebno je učiniti sljedeće:

  1. pošiljatelj kune promijeni u bitcoine
  2. pošiljatelj pošalje bitcoine primatelju
  3. primatelj bitcoine promijeni u dolare

Prvi i treći korak koštat će vas nekoliko postotaka ukupnog iznosa, ovisno o tome koliko dobru ponudu za kupovinu/prodaju bitcoina nađete. Samo slanje bitcoina u koraku 2 koštat će vas manje od kune. To bitcoin čini najpovoljnijim načinom slanja novca.

Uz to, na prvi i treći korak utrošit ćete manje od sat vremena, zajedno s kupovinom bitcoina preko online mjenjačnice. Samo slanje bitcoina od pošiljatelja ka primatelju traje također manje od sat vremena. To bitcoin čini najbržim načinom za prijenos vrijednosti na veće udaljenosti.

Kao što vidimo, slanje novaca koristeći bitcoin kao platnu mrežu je brže, jefitnije i jednostavnije nego klasičnim metodama.

Ulaganje

Bitcoin je virtualna valuta i u njega se može ulagati jednako kao u bilo koju drugu valutu, fondove, dionice ili druge financijske instrumente. Dovoljno je kupiti određeni dio bitcoina i pohraniti ga na sigurno.

Razlika između bitcoina i drugih financijskih instrumenata je prije svega u stabilnosti cijene – vrijednost bitcoina mijenja se mnogo brže nego vrijednost tradicionalnih valuta ili dionica, stoga je  investicija u bitcoine mnogo riskantnija od ulaganja i u najvolatilnije tradicionalne financijske instrumente kao što su dionice.

S druge strane, bitcoin je tehnologija u nastanku i kroz posljednjih nekoliko godina pokazuje kontinuirani rast kako u broju ljudi koji ga koriste, tako i u cijeni. Mnogi koji su uložili u bitcoin ostvarili su ogromne profite, pa bitcoin privlači sve više investitora. No, to nikako ne znači da će cijena bitcoina nastaviti rasti u nedogled. U svakom je trenutku potrebno imati na umu da je bitcoin visoko riskantna investicija, pa u bitcoin nije mudro uložiti više sredstava nego što smo spremni izgubiti.

Spekulacija

Primarna namjena bitcoina nije korištenje za spekulaciju, već korištenje kao valute ili platne mrežu. No, cijena bitcoina je trenutno vrlo nestabilna, što otvara mogućnost za zaradu financijskom spekulacijom.

Cijena bitcoina se ponekad mijenja i preko 20% na dnevnoj bazi, što spekulantima omogućava da bitcoin kupe jeftino i prodaju skupo te na taj način ostvare profit. Ista ta cjenovna nestabilnost omogućava spekulantima da krivo procijene tržište i izgube velike količine bitcoina. Stoga je spekulacija izrazito riskantan i dvosjekli mač, pa potrebno je biti iznimno oprezan ako se bitcoin koristi u ovu svrhu.

Bitcoinom se može spekulirati na bitcoin burzama. Za razliku od kupovine bitcoina na burzama, za spekulaciju nije potreban bankovni račun – moguće je kupiti bitcoine na neki drugi način, pa ih prenijeti na burzu bez da se unose podaci o bankovnom računu.

Spekulacija je iznimno riskantna djelatnost i nikako ne preporučamo upuštanje u spekulaciju bilo koje vrste, pa tako i spekulaciju bitcoinima.