Blok-lanac

blok chain + sveBlok-lanac (engleski: blockchain) je centralno mjesto bitcoin sustava – to je popis svih transakcija ikad izvršenih u bitcoin mreži. Blok-lanac sastavljen je od blokova. Na temelju blok-lanca se određuje koliko koja adresa ima bitcoina. Blok-lanac je javan i svima dostupan.

Osnovna razlika između bankovnog računa i novčanika je način na koji se vodi stanje na računu. Stanje na bankovnom računu poznato je samo klijentu i banci i banka se brine da klijent sa svog računa ne pošalje na tuđi račun više novaca nego što ima na računu.

U bitcoin sustavu ne postoje banke koje vode računa o tome tko ima koliko novaca, već se ta informacija može iščitati iz blok-lanca. Blok-lanac zajednički održavaju svi bitcoin novčanici i rudari – svaki novčanik i rudar ima svoju vlastitu kopiju cijelog blok-lanca od prve do posljednje transakcije izvršene u povijesti bitcoina. Na taj način svaki novčanik i rudar može utvrditi koliko bitcoina posjeduje koja bitcoin adresa.

Bitcoine šaljemo iz jednog novčanika u drugi tako da novčanik pošiljatelja kreira transakciju i pošalje ju svim ostalim novčanicima u bitcoin mreži. Od kreiranja nove transakcije pa do upisivanja te transakcije u blok-lanac, ta transakcija je “nepotvrđena”.

bitcoin mrežaU bitcoin mreži se, osim novčanika, nalaze i programi koje zovemo “rudari“. Njihova zadaća je grupiranje transakcija u blok i dodavanje tog bloka na kraj blok-lanca. Nakon što transakcija, šireći se bitcoin mrežom, dođe do nekog rudara, on će ju dodati u blok koji stvara. Nakon što neki rudar uspješno stvori blok, on ga dodaje na kraj blok-lanca i sve transakcije u tom bloku se smatraju potvrđenima i važećima. Od trenutka kad je novčanik transakciju kreirao, do trenutka kad je transakcija potvrđena (upisana u blok-lanac) prođe između 10 i 20 minuta.

Sadržaj blok-lanca je javan. Većina novčanika ima svoju vlastitu kopiju blok-lanca, a moguće ga je pregledavati i na web siteovima kao što su blockexplorer.com ili blockchain.info.