Bitcoin-money-coinNajjednostavniji način za kupovinu bitcoina u Hrvatskoj je preko localbitcoins.com koristeći uslugu “National bank transfer“. Ovom uslugom bitcoine plaćate kunama preko bankovnog računa (npr. internet bankarstvom), a bitcoine primate u svoj novčanik na localbitcoins.com.

registerZa korištenje ove usluge, prvo se potrebno registrirati na web site localbitcoins.com. Dovoljno je otići na naslovnicu localbitcoins.com, kliknuti na “Sign up free” i zatim naprosto ispuniti formular koji vam iskoči. U prvo polje unesete svoje korisničko ime koje želite koristiti, u drugo polje svoju email adresu, u treće polje unesete lozinku koju želite, a u zadnje polje unesete četiri znaka sa sličice pored polja. Zatim kliknete “Register” i to je to – imate korisnički račun na localbitcoins.com.

Kada imate korisnički račun, onda možete pogledati ponude za prodaju bitcoina koje se nude u Hrvatskoj. To možete učiniti tako da na vrhu stranice kliknete na “Buy bitcoins“. Otvorit će vam se stranica sa svim ponudama za Hrvatsku. Postoje dva osnovna načina da platite bitcoine preko localbitcoinsa: uplatom na račun (kategorija “Buy bitcoins online”) ili osobno gotovinom (kategorija “Buy bitcoins with cash”). Uplata na račun je mnogo jednostavnija, brža i sigurnija od kupovine gotovinom jer ne zahtjeva izlazak iz stana i nošenje veće količine gotovine nepoznatom čovjeku.

Postoji nekoliko metoda kupovanja uplatom na račun (poštanskom uplatnicom, paypalom, western unionom, itd) a mi ćemo opisati onaj najjednostavniji i najpraktičniji – uplata preko bankovnog računa. Na localbitcoins je to označeno kao “National bank transfer“.lista3

 

Nakon što ste kliknuli na link “Buy bitcoins“, pregledajte ponude pod sekcijom “Buy bitcoins online in Croatia” koje u polju “Payment method” imaju naznačeno “National bank transfer”. Izaberite ponudu koja vam najviše odgovara i kliknite “Buy”.

buy2Otvorit će vam se stranica te ponude. Na toj stranici možete još jednom provjeriti cijenu koju prodavač nudi. Također uočite polje “Payment window”. To polje označava vrijeme od kad inicirate ponudu pa do kada trebate uplatiti novac prodavaču. Ukoliko novce ne uplatite unutar roka zadanog u polju “Payment window” (to je najčešće 90 minuta), onda se kupoprodaja automatski poništava i morate inicirati novu ponudu. Ukoliko imate internet bankarstvo ili mobilno bankarstvo, onda ovo nije problem jer uplatu možete izvršiti brzo, no ukoliko uplatu namjeravate izvršiti u banci, onda kupovinu pokrenite neposredno prije nego krenete u banku, tako da unutar 90 minuta stignete do banke, izvršite uplatu, te se vratite do računala i uplatu označite kao obavljenu.

buy2Na stranici ponude upišite koliko kuna ste spremni potrošiti (ili koliko bitcoina želite, u primjeru na slici upisano je 1000 kn) i kliknite “buy”. U tom trenutku localbitcoins.com automatski prodavaču oduzima količinu bitcoina koju ste tražili i stavlja na stranu. Ti bitcoini su sada rezervirani za vas i čekaju na vašu uplatu. buy3.1Vama se automatski otvara nova stranica na kojoj su svi podaci potrebni za izvršenje uplate: ime banke, ime primatelja, broj računa, iznos i “reference/message” koji se upisuje pod “opis plaćanja”. Vaš sljedeći zadatak je da na bankovni račun prodavača uplatite zahtijevani iznos u kunama.

mark_paid2.1Nakon što kliknete “buy”, localbitcoins.com javlja i prodavaču da je inicirana nova kupoprodaja i da mu je određena količina bitcoina oduzeta. Prodavač sada čeka da mu uplatite traženi iznos. Uplatu možete izvršiti u banci, koristeći podatke koje ste dobili u prethodnom koraku. Ukoliko imate internet bankarstvo ili mobilno bankarstvo, onda uplatu možete izvršiti i na taj način. Ako vam nedostaje neki podatak za uplatu, slobodno prodavača upitajte za pomoć.

mark_paidKada ste prodavaču uplatili traženi iznos, vratite se natrag na stranicu transakcije i označite vašu transakciju kao plaćenu tako da kliknete na tipku “Mark payment complete”. Iskočit će vam novi prozor na kojem trebate kliknuti tipku “Confirm payment complete”. mark_paid3Kada to učinite, vaš dio posla je završen.

Kada kliknete na tipku “Confirm payment complete”, kupac u tom trenutku dobiva obavijest da ste vi svoj dio obavili i zatim provjerava svoj bankovni račun. Kad primijeti da su sredstva sjela na račun, on klikom na tipku “Release bitcoins” vama šalje vaše bitcoine koji istog trena sjedaju u vaš novčanik na localbitcoins.com. finishedTime je trgovina završena – prodavač je dobio kune, a vi ste dobili bitcoine. Ukoliko želite, možete ostaviti i javnu povratnu informaciju o prodavaču, kako bi drugi kupci znali da li ste zadovoljni prodavačem ili imate prigovora.

Sada kada imate svoje bitcoine, odmah ste slobodni raditi sa svojim bitcoinima što god želite. Možete ih čuvati na localbitcoins.com, možete ih prebaciti u neki drugi novčanik, možete ih prodati.

Čuvanje na localbitcoins.com ne preporučujemo na duži rok. Uvijek postoji mogućnost krađe ili da zaboravite lozinku. Preporučujemo da svoje bitcoine prebacite u neki drugi novčanik. Najsigurniji način pohrane bitcoina na duži rok je koristeći koristeći papirnati novčanik.

sendSlanje bitcoina u drugi novčanik iznimno je jednostavno. Kliknite na izbornik “Wallet” i otvorit će vam se stranica sa vašim localbitcoins.com novčanikom. U izbornik sa lijeve strane zatim upišite potrebne podatke: vašu lozinku, adresu na koju želite poslati bitcoine i iznos koji želite poslati. Zatim kliknite “Send from wallet”. I to je to, poslali ste bitcoine iz svog localbitcoins.com novčanika u neki drugi novčanik.